Wordt een betere voetballer door het paleo dieet te volgen

Verlies overgewicht met het paleo dieet hierdoor zal je langer kunnen rennen en minder snel moe worden!

Overgewicht komt in Nederland steeds vaker voor en er zijn talloze diëten voorhanden om met deze kilootjes af te rekenen. Toch willen deze niet altijd helpen. Bijvoorbeeld omdat het heel eenzijdig is of omdat je allerlei rare producten in je keukenkastjes moet stoppen. Vreemde recepten en calorieën tellen werken eerder demotiverend dan dat je de kilo’s ziet verdwijnen. En zelfs al hou je je strikt aan je dieetplan, dan nog kan het zijn dat je helemaal niet afvalt. Herkenbaar? Dat kan komen doordat je wel anders eet, maar toch jezelf geraffineerde suikers en teveel verkeerde koolhydraten toedient. Het paleo dieet is dan echt iets voor jou, want hierbij komt geen bewerkt eten je keuken – en dus je lichaam – meer in.

 Eten zoals onze voorvaderen

Het klinkt misschien een beetje exotisch, paleo, maar het is eigenlijk niets meer dan eten zoals onze voorvaderen deden, zonder toegevoegde suikers, zouten en conserveringsmiddelen.

Paleo staat ook bekend als het paleolithisch dieet of het jager-verzamelaardieet en grijpt terug op hoe de mens overleefde in het paleolithicum tijdperk. Dat is zo’n pak hem beet 2,5 miljoen tot 10.000 jaar geleden. In die tijd werd het voedsel dat voorhanden was verzameld en vaak rauw gegeten of boven het vuur gegrild.

Dat geldt ook voor vlees en vis. Het paleo plan bestaat daarom voornamelijk uit vlees, vis, eieren, noten, zaden, groente en fruit. Als je het rauw kunt eten of het beweegt (in het geval van dierlijk voedsel) dan past het eigenlijk wel in dit dieet. Het grote voordeel is dat je gewoon lekker kunt eten, zonder calorieën te tellen of porties af te wegen, en uiteindelijk vanzelf afvalt.

 Hoe werkt het dan?

Vlees, vis, fruit, groenten, noten en zaden hebben langere tijd nodig om te verteren en bevatten heel veel proteïnen, vezels, vitaminen en mineralen. Vooral de proteïnen hebben even de tijd nodig om door het lichaam te worden afgebroken, waardoor je veel langer plezier hebt van wat je hebt gegeten als energiebron. Brood, granen, zuivel en bewerkt voedsel kun je beter laten staan.

 Maar is het ook lekker?

Ja dankzij de gevarieerde paleo recepten kun je heel lekker eten. De meeste paleo recepten bevatten gegrilde groenten, een lekker stuk vlees of vis en natuurlijk wat noten en wellicht een stukje fruit als toetje. Geniet van wat je lekker vindt en je zal merken dat je de rijst, pasta of aardappelen niet eens mist.

Vooral de recepten van Mitchel van Duuren, auteur van “de Paleo Revolutie” en actief levensgenieter, zijn heerlijk. Mitchel startte zelf een aantal jaren geleden met paleo en is inmiddels 10 kilo lichter en veel energieker. Hierdoor ontpopt hij zich als een ware goeroe voor andere mensen die met paleo willen starten.

Zijn enthousiasme en passie maken van paleo een echt feestje. En van de recepten ook! Het enige nadeel is dat het bereiden van paleo gerechten wat voorbereiding nodig heeft, maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt, gaat het steeds gemakkelijker.

 Als paleo geen brood bevat, hoe ontbijt ik dan?

Het ontbijt is het belangrijkste maal van de dag. Dat geldt natuurlijk ook voor het paleo ontbijt. Het paleo ontbijt kan bestaan uit muesli van noten, zaden en stukjes banaan. Maar wat dacht je van een bakje gemengd fruit of een heerlijke groenteomelet.

Maar je mag ook ontbijten met gebakken spek. Er zijn heel veel paleo ontbijt recepten die gewoon lekker zijn, goed vullen en je energierijk aan de dag laten beginnen.

Er zijn speciale boekjes vol heerlijke recepten, dus ook met paleo ontbijt recepten. Kies uit wat past bij je ontbijtritme en geniet van een zoet of juist hartig ontbijt.

 Paleo: variatie is de sleutel

Wanneer je met paleo begint, doe je er goed aan om verschillende dingen uit te proberen. Gebruik hiervoor ook goede boekjes, zoek een begeleider en gebruik de paleo recepten uit boeken of van internet.

Kies uit wat je lekker vindt en experimenteer met diverse smaken en recepten. Variatie is de sleutel. Bereid ook maaltijden voor. Zo kun je kip en groenten grillen en er een salade van maken voor de volgende dag.

Voor de makkelijke recepten kun je overigens gewoon je groente, fruit, vlees en vis bij de supermarkt halen – als het maar vers en onbewerkt is – of je gaat lekker shoppen op de markt.

 Afslankmethode

Paleo is – dankzij het gebruik van veel groenten, vlees en vis – ook een goede manier om overtollige kilo’s kwijt te raken. Let wel: je lichaam zal eerst aan het nieuwe dieet moeten wennen. Het kan zijn dat je eerst een beetje aankomt, maar je zal al snel merken dat je lichaam je vetreserves zal aanspreken en laten verdwijnen.

En dankzij de extra energie en levenslust die je ervoor terugkrijgt, heb je ook meer zin om lekker te sporten en er op uit te gaan. Paleo is geen wonderdieet, maar een nieuwe levensstijl waar je op lange termijn heel veel plezier van zal beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 + acht =